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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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1.Imagem marcado/desmarcadoBICUDO, A. J. A.; ARAUJO, T. A. T.; BRAGA, L. G. T.; TONINI, W. C. T.; HISANO, H. Apparent digestibility of conventional and alternative feedstuffs by hybrid tambacu juveniles. Anais da Academia Brasileira de Ciências, Rio de Janeiro, v. 90, n. 1, p. 471-478, 2018.

Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.

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2.Imagem marcado/desmarcadoBICUDO, A. J. A.; ARAÚJO, T. A. T.; BRAGA, L. G. T.; TONINI, W. C. T.; HISANO, H. Digestibilidade aparente de ingredientes convencionais e alternativos por juvenis de tambacu. In: CONGRESSO DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE AQUICULTURA E BIOLOGIA AQUÁTICA, 6., 2014, Foz do Iguaçu. Anais... Foz do Iguaçu: Sociedade Brasileira de Aquicultura e Biologia Aquática, 2014.

Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.

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3.Imagem marcado/desmarcadoRODRIGUES, A. P. O.; BICUDO, A. J. A.; MORO, G. V.; GOMINHO-ROSA, M. do C.; GUBIANI, E. A. Muscle amino acid profile of wild and farmed pirarucu (Arapaima gigas) in two size classes and an estimation of their dietary essential amino acid requirements. Journal of Applied Aquaculture, v. 34, n. 2, p. 441-455, 2022.

Biblioteca(s): Embrapa Pesca e Aquicultura.

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4.Imagem marcado/desmarcadoRODRIGUES, A. P. O.; FREITAS, L. E. L. de; SANTOS, V. R. V. dos; MORO, G. V.; HONDA, R. T.; ARAUJO, P. L. D.; BICUDO, A. J. A. Qualidade de rações comerciais utilizadas na alimentação do pirarucu Arapaima gigas em cativeiro. Palmas: Embrapa Pesca e Aquicultura, 2017. 21 p. (Embrapa Pesca e Aquicultura. Boletim de pesquisa e desenvolvimento, 23).

Biblioteca(s): Embrapa Pesca e Aquicultura.

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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Pesca e Aquicultura. Para informações adicionais entre em contato com cnpaf.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Pesca e Aquicultura.
Data corrente:  12/01/2021
Data da última atualização:  11/05/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 2
Autoria:  RODRIGUES, A. P. O.; BICUDO, A. J. A.; MORO, G. V.; GOMINHO-ROSA, M. do C.; GUBIANI, E. A.
Afiliação:  ANA PAULA OEDA RODRIGUES, CNPASA; ALVARO JOSE ALMEIDA BICUDO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; GIOVANNI VITTI MORO, CNPASA; MARIA DO CARMO GOMINHO-ROSA, UNIVERSIDADE ESTADUAL OESTE DO PARANÁ, Toledo-PR; EDER ANDRE GUBIANI, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ.
Título:  Muscle amino acid profile of wild and farmed pirarucu (Arapaima gigas) in two size classes and an estimation of their dietary essential amino acid requirements.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Journal of Applied Aquaculture, v. 34, n. 2, p. 441-455, 2022.
ISSN:  1545-0805
DOI:  https://doi.org/10.1080/10454438.2020.1866141
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Pirarucu is a carnivorous fish species from the Amazon river basin. There is growing interest in pirarucu farming, but scarce information for specific diets is a limitation. We analyzed the muscle tissue amino acid profile of pirarucu in order to estimate its amino acid requirements by using a diverse sample pool. Wild pirarucu was captured in the Araguaia and Caiapós river basins (Tocantins, Brazil). Farmed pirarucu was purchased from fish farms in the states of Maranhão and Tocantins (Brazil). Fish were sampled in two size classes: 1.66 ± 0.22 and 10.49 ± 1.07 kg body weight. Multivariate statistical analyses were applied to amino acid profiles among the groups, using R software with Vegan package. Muscle amino acid profiles varied according to pirarucu origin and size class. Estimated values can be adopted to formulate diets for pirarucu. Pirarucu fillet is a good source of essential amino acids for human consumption.
Palavras-Chave:  EAA; Fillet protein quality; NEAA; Protein utilization.
Thesagro:  Alimentação; Aminoácido; Dieta; Peixe; Pirarucu.
Thesaurus NAL:  Amino acid composition; Arapaima gigas; Feed formulation; Proteins.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pesca e Aquicultura (CNPASA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPASA997 - 1UPCAP - DD20222022
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